Despre mănăstire

Mănăstirea Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria, din preajma satului Hagimus din raionul Căușeni, este un loc de închinare și liniște sufletească, vatră de spiritualitate și cultură ortodoxă. Mănăstirea are o istorie relativ nouă, care datează din 26 mai 1997. Sfântul locaș a fost fondat de către regretatul Episcop de Edineț și Briceni, Dorimedont (1961-2006), pe atunci starețul mănăstirii Noul-Neamț, Chițcani la propunerea inspectorului STC protoiereu Andrei, în prezent duhovnicul mănăstirii Marta și Maria - Arhimandrit Andrei /Cotruța/.

În perioada 1998-1999 Stareța mănăstirii a fost monahia Eufrosinia Peșterean. Din 1999 până în prezent stareța mănăstirii este Egumena Marta /Cușnir/, prima viețuitoare și monahie călugărită în acest așezământ.

În mănăstire sunt 4 biserici și 2 paraclise. În cinstea tuturor sfinților ocrotitori ai mănăstirii a fost pictată o icoană, care se află în biserica cu hramul „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria”. La 7 aprilie 1998, de sărbătoarea Bunei Vestiri, a fost sfințită prima biserică a Mănăstirii - “Acoperemântul Maicii Domnului”, de atunci Sf. Liturghie fiind săvârșită în fiecare zi după un program liturgic stabilit.

În vara anului 2000, a fost sfințit locul, și apoi ridicată o biserică în două nivele. Din anul 2005 slujbele sunt oficiate în biserica de iarnă, cu hramul Sf. Ap. Andrei cel Întâi Chemat, iar din 2017 și în Biserica de vară (nivelul doi) cu hramul Sfintele Mironosițe Marta și Maria.

Bisericile adăpostesc părticele de sfinte moaște, relicve și sfințenii. În anul 2007 mănăstirea se îmbogățește cu încă o perlă spirituală – o bisericuță de lemn Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, unde din 2010 slujbele se fac în zile de duminici și sărbători. Din anul 2014 în Paraclisul Sf. Ierarh Modest zilnic se săvârșește sfânta liturghie, iar în Paraclisul Sf. Cuv. Parasheva, Ocrotitoarea Moldovei se citește zilnic Psaltirii neadormită.

Izvorul Maicii Domnului a fost sfințit în vara anului 2005 în cinstea icoanei Izvorul Tămăduirii.

În atelierele mănăstirești munca este îmbinată armonios cu rugăciunea.

Activitatea educațională a mănăstirii se manifestă prin funcționarea unui Liceu Teoretic cu profil arte (muzică) pentru absolvente de gimnazii cu aptitudini muzicale, iar vara prin organizarea de tabere gratuite de Spiritualitate, Muncă și Odihnă pentru elevi.

La solicitare, pentru grupurile de pelerini care vin să viziteze mănăstirea, poate fi organizată excursie pe teritoriu în limba română, rusă sau engleză.

Obştea monahală înalţă rugi şi exprimă recunoştinţă tuturor ctitorilor, binefăcătorilor, închinătorilor care ajută cu multul-puţinul lor la înălțarea sfântului locaş.

Mănăstirea este numită de Sfinţii Părinţi: loc de vindecare, şcoală de luminare, zbor, apropiere şi unire cu Dumnezeu.

События

Все события

Цитата дня