Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil
Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri
Astăzi prăznuim pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Însă, ziua de azi este o zi pe care Biserica o dedică tuturor îngerilor care nu s-au despărțit de Dumnezeu. Din acest motiv, această sărbătoare este trecută în calendar sub denumirea de Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri.
Menționăm că toți îngerii au fost creați buni de Dumnezeu, însă o parte dintre ei, s-au despărțit de El și conduși de Lucifer, s-au ridicat împotriva Creatorului. Au dorit să fie asemenea lui Dumnezeu, dar fără ajutorul Lui.
În ceea ce privește ierarhia îngerească, Dionisie Areopagitul vede cetele îngerești în număr de nouă, așezate în câte trei grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stăpânii; Începătorii, Arhangheli, Îngeri. Biserica și-a dat consimțământul asupra acestei ierarhii prin introducerea ei în pictura bisericească.
Termenul "arhanghel" înseamnă “cel dintâi dintre îngeri", iar "înger" se traduce prin "vestitor", căci el este cel care face cunoscută oamenilor voia Domnului.
Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție ne descoperă numele a șapte Sfinți Arhangheli, căpetenii ale puterilor cerești. Acestea sunt: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Iegudiil și Varahiil. Uneori, acestora li se adaugă și Ieremiil.
Sfântul Arhanghel Mihail
În limba ebraică, numele său înseamnă "Cine este ca Dumnezeu?". El este cel care "strigă": "Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumină, acum întuneric s-a făcut. Că cine este ca Dumnezeu?", și așa s-a întocmit soborul, adică adunarea și unirea tuturor îngerilor. Pe seama sa se pune și călăuzirea lui Lot și a familiei acestuia la ieșirea din Sodoma, precum și protecția specială a poporului lui Israel. Îi scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, îl sprijină în luptă pe Ghedeon, îl mustră pe vrăjitorul Valaam și îl eliberează din închisoare pe Sfântul Apostol Petru. Conform Scripturii, toți morții vor ieși din morminte la glasul trâmbiței Sfântului Arhanghel Mihail.
În iconografie, Arhanghelul Mihail este reprezentat purtând în mână o sabie de foc, semn că el pedepsește păcatul, nedreptatea și apară pe cei drepți. Sfântul Arhanghel Mihail este pomenit în cărțile Vechiului Testament ca fiind prezent mai ales acolo unde Dumnezeu pedepsește nedreptatea. Din acest motiv Arhanghelul Mihail se arată a fi un înger al dreptății Dumnezeiești.
Sfântul Arhanghel Gavriil
Sfântul Arhanghel Gavriil este cinstit mai ales ca tâlcuitor al voii lui Dumnezeu și cel care aduce oamenilor veștile cele bune. În limba ebraică, Gavriil înseamnă "bărbat-Dumnezeu". Numele său conține concentrat vestea că Dumnezeu Se va face bărbat, că va asuma firea omeneasca. Vestește Sfinților Parintilor Ioachim si Ana nașterea Maicii Domnului, îi descoperă lui Zaharia nașterea Înaintemergătorului. Păstorilor le arată că li S-a născut Prunc, pe Iosif, logodnicul Mariei, îl întărește ca sa nu se îndoiască de nimic, călăuzește Sfânta Familie în Egipt și aduce femeilor mironosițe vestea Învierii Domnului.
Arhanghelul Gavriil este reprezentat în iconografia ortodoxă purtând în mână o floare de crin alb, ca simbol al bucuriei și binecuvântării. Arhanghelul Gavriil este îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu.
Sfântul Arhanghel Rafail, al treilea arhanghel, este cinstit ca tămăduitor al neputințelor omenești, călăuzitor tainic al celor ce călătoresc și ocrotitor al celor căsătoriți, care trăiesc în frica de Dumnezeu. În limba ebraică, "Rafail", compus din cuvintele "Rafa" și "El", înseamnă "Domnul Vindecătorul" sau "Dumnezeu este Cel care vindecă".
Sfântul Arhanghel Uriil este luminător al celor întunecați și este cel care pedepsește, ca reprezentant al mâniei lui Dumnezeu. În limba ebraică, "Uriil" înseamnă "Focul lui Dumnezeu" sau "Lumina lui Dumnezeu".
Sfântul Arhanghel Salatiil este rugător fierbinte pentru neamul omenesc. În limba ebraică, "Salatiil" însemnează "Mijlocitorul către Dumnezeu".
Sfântul Arhanghel Iegudiil este slăvitor al lui Dumnezeu și întăritor al celor ce se nevoiesc la fapte bune. În limba ebraică, "Iegudiil" însemnează "Cel care îl preaslavește pe Dumnezeu".
Sfântul Arhanghel Varahiil este cel care aduce oamenilor darurile și mângâierile lui Dumnezeu. El închipuie dărnicia și milostenia lui Dumnezeu. În limba ebraică, "Varahiil" însemnează "Binecuvântarea lui Dumnezeu".
Sfântul Arhanghel Ieremiil este cel care luminează mintea și insuflă oamenilor priceperea și cunoștința cea de la Dumnezeu. În limba ebraică, "Ieremiil" insemneaza "Inaltarea lui Dumnezeu". Acest arhanghel este cinstit mai ales ca cel care inspiră gânduri și cugetări dumnezeiești, spre a-l înălța pe om și a-l apropia mai mult de Dumnezeu.
Ziua din săptămână consacrată îngerilor este lunea.
"O, Preaputernicilor Voievozi Cerești, care stați împreună cu toate Puterile Cerești aproape de Tronul Preasfintei Treimi, primiți mulțumirile noastre, pentru tot ajutorul vostru și al Oștirilor voastre Cerești și vă rugăm ajutați-ne să ieșim biruitori din lupta noastra continuă împotriva celui viclean și rău. Alături de glasurile voastre îngerești Îi cântăm și noi Lui Dumnezeu: Aliluia!"