Duminica Sf. Femei Mironosițe 16.05.2021

Foto

În Duminica a treia după Sfintele Paști, cunoscută sub denumirea de Duminica Mironosițelor, cinstim pe femeile purtătoare de mir, primele persoane care au primit de la îngeri vestea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Tot astăzi mănăstirea Marta și Maria își serbează hramul, avându-le ocrotitoare pe Sfintele Femei Mironosițe.

Prezența femeilor mironosițe la mormântul Domnului reprezintă un act de mare curaj și de mărturisire a credinței în Hristos, prin faptul că dragostea şi evlavia lor pentru Domnul Iisus Hristos au fost mai puternice decât teama de cei care păzeau mormântul.

Femeile mironosițe reprezintă icoana tuturor femeilor evlavioase din Biserica lui Hristos, care prin credința, curajul și jertfelnicia lor au devenit mucenițe, mărturisind pe Hristos Cel răstignit și înviat, au devenit cuvioase maici în mănăstiri, sau harnice mame creștine în familie, binevestind că Hristos - Domnul, adesea, în mod neașteptat, Se întâlnește cu noi și devine viața vieții noastre.

Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină „ucenițele Domnului”, prin căutarea și aflarea lui Iisus Cel răstignit și prin răspândirea marii bucurii a Învierii Sale. Femeile și mai ales mamele creștine de astăzi trebuie să vadă în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine în cadrul Familiei, Bisericii și Societății. Astfel, prin credință și evlavie, prin hărnicie și dărnicie, se pot păstra şi cultiva armonia și buna-înțelegere în familie, se pot apăra și promova valorile familiei creștine, precum și educarea copiilor în iubire de Biserică şi de Neam.

Cuvintele „Bucurați-vă! Nu vă temeți!” (Matei 28, 9-10), rostite de Mântuitorul Iisus Hristos Cel înviat femeilor purtătoare de miruri, transmit lumină și astăzi şi putere duhovnicească tuturor femeilor, încurajându-le să fie purtătoare de valori sau de virtuţi ale dreptei credințe și să mărturisească importanța nașterii de prunci care să fie crescuți și educați în credinţă şi în iubire milostivă, spre dăinuirea poporului nostru ca popor creştin în istorie, purtător de Cruce şi de Înviere.