Acoperemântul Maicii Domnului 2020

Foto

Pe 1/14 octombrie, Biserica Ortodoxă a rânduit sărbătoarea Sfântului Acoperământ, în amintirea arătării Maicii Domnului la biserica din Vlaherne. În anul 911, pe vremea împăratului Leon cel Înţelept, se făcea priveghere la Maica Domnului, pentru că cetatea era asediată. Între credincioşi se aflau şi Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos şi ucenicul său, Epifanie. Ei au văzut-o pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu stând în văzduh rugându-se cu lacrimi. În mâini ţinea Sfântul Acoperământ, care strălucea mai tare decât soarele. În jurul ei stăteau îngerii şi sfinţii, Sfântul Ioan Înaintemergătorul şi Sfântul Evanghelist Ioan. Cei doi au auzit-o pe Fecioara Maria rugându-se Domnului Hristos pentru oameni şi au văzut-o acoperind cu Sfântul ei Omofor credincioșii din biserică. Prin această minune a fost salvată cetatea.

În fiecare toamnă, pe 14 octombrie, mănăstirea ,,Sf. Femei Mironosițe Marta și Maria”, sărbătorește hramul primei bisericuțe al așezământului, în cinstea Sfântului Acoperământ.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de slujitori, alcătuit atât din preoții mănăstirii, cărora li s-au adăugat și alți preoți – oaspeți precum Arhimandritul Paisie, starețul Mănăstirii Noul-Neamț, Protodiaconul Onufrie Cecan, și alții. Pe parcursul sfintelor Slujbe răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor și corul liceistelor din Sfânta Mănăstire. Sărbătoarea s-a încheiat cu un Tedeum de mulțumire.

Toți cei prezenți la Sfânta Sărbătoare s-au învrednicit să se închine la o părticică din Brâul Maicii Domnului, cu care a fost binecuvântată mănăstirea acum câțiva ani.

După otpustul slujbei, arhim. Andrei Cotruța, duhovnicul mănăstirii, a mângâiat sufletele credincioșilor cu cuvinte de laudă închinate Maicii Domnului: ”De 23 de ani de zile, în mănăstirea ,,Marta și Maria”, se sărbătorește, în mod deosebit, Acoperământul Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, în cinstea căreia a fost numită prima bisericuță. Acoperământul ei ne-a acoperit pe noi în toți acești ani, și ne acoperă și astăzi. Maica Domnului este Cea care ne ține pe noi în brațele sale, și ne rugăm să nu ne lase din brațele ei. Brațele Maicii Domnului sunt lacrimile ei pentru noi, sunt rugăciunele ei pentru noi. Ea și în timpul vieții Sale n-a încetat niciodată să se roage, de aceea n-a fost infectată de păcat. Unica din ființa omeneasca care n-a păcătuit, aceasta a fost Maica Domnului; fiindcă ea mereu se ruga. Iată care este puterea rugăciunii.”

La sfârșit, părintele, a mulțumit preoţilor şi credincioşilor pentru prezenţă, oteneală, jertfa adusă la sfânta Liturghie.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă la care au fost invitați toți creștinii.

Mulțumim Preacuratei Maici care ca o lumină lină de toamnă a binecuvântat acest hram al Mănăstirii Sale și sufletele credincioșilor ce au venit să se adăpostească sub Sfântul ei Acoperământ!