Școala de duminică

Şcoala Duminicală în cinstea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare s-a deschis în luna ianuarie 2004, în incinta mânăstirii „Sfintele Mironosiţe Marta şi Maria. La şcoală, sunt invitaţi la o frecventare benevolă copii cu vârstele cuprinse între 6-17 ani din satele din preajma mânăstirii: Tănătari, Ursoaia, Tănătarii Noi, Ursoaia Nouă, Hagimus, Gîsca, oraşul Tighina şi Căuşeni.

Programul şcolii duhovniceşti urmăreşte completarea cunoştinţelor din domeniul religiei, istoriei şi muzicii. Astfel, în zile de duminici după amiază, circa 200 de copii se bucură de o oră de religie, sau cateheză și o oră de muzică religioasă. În cadrul orei de religie, pe lângă însuşirea principalelor învăţături de credinţă, reguli, tradiţii şi evenimente religioase ale Bisericii Ortodoxe, copiii dobândesc şi deprinderi, obişnuinţe spirituale, care îi înalţă, îi fac mai buni, mai respectuoşi, mai responsabili.

Se pune accent pe educaţia moral-spirituală, dat fiind faptul că mulţi copii nu primesc educaţia cuvenită în familii, părinţii fiind plecaţi peste hotare, iar ei rămânând în grija buneilor sau fără supraveghere.

Activităţile sunt dirijate de către maicile mânăstirii cu o pregătire corespunzătoare.

În cele mai importante sărbători de peste an se organizează concerte, concursuri, prezentări. Organizarea şi desfăşurarea sărbătorilor pascale cu un program de poezii şi cântece pascale, datini ale cozonacului şi alte corespunzătoare sărbătorilor. Sărbătoarea Naşterea Domnului se petrece cu un fast deosebit: bucuria Crăciunului este exprimată în colinde, urături, semănături, urări de bine. Obiceiuri şi tradiţii vechi pe cale de dispariţie sunt puse în scenă cu măiestrie: Haiducii, Carii, Irozii, Ursul, Cerbul, Capra. În aceste zile  copiilor li se oferă cadouri din partea mănăstirii.

            Pe parcursul anului de studii, între grupele de elevi se ţin concursuri cu diverse genericuri tematice: de capacitate, de ingeniozitate, teatrale şi muzicale. Cele mai preferate spectacole sunt cele care pun în scenă episoade istorice şi biblice, legende despre Ştefan cel Mare, „Brîncovenii”, „Mircea cel Bătrân şi Baiazid”, ş.a.m.d. prin care se relevă trăsăturile bărbăţiei şi credinţei.

În perioada vacanţei de vară se organizează pentru aceşti copii pelerinaje, excursii şi tabere în România, Ucraina și mănăstiri din Republica Moldova.

Din momentul înfiinţării şcolii şi până în prezent, copiii s-au bucurat de posibilitatea de a vizita următoarele mânăstiri din Moldova din dreapta Prutului: în judeţul Suceava – mânăstirea Putna, mânăstirea Moldoviţa, mânăstirea Suceviţa, Mânăstirea Sfântul Ioan cel nou de la Suceava; în judeţul Neamţ – mânăstirile Neamţ, Pângăraţi, Petru-Vodă, Bistriţa, Sihăstria, Secu, Sihla, Văratic, Agapia, Bisericani. Din zona Dobrogea, mânăstirile Sfântul Apostol Andrei, Techirghiol, Cocoş, Dervent, Celic-Dere.

Cu o deosebită evlavie au mers la mormintele unor mari duhovnici, Arhimandrit Cleopa Ilie şi Ieroschimonah Paisie Olaru, a căror activitate pastorală a avut răsunet şi în Basarabia. Au avut posibilitatea să-l viziteze pe autorul multor cărţi cu o valoare deosebită, Arhimandrit Ioanichie Bălan. Au mers şi s-au închinat la moaştele sfinţilor: Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi, ocrotitoarea Moldovei; Sfântul necunoscut de la mânăstirea Neamţ, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava şi la Peştera Sfntului Apostol Andrei, încreştinătorul românilor şi peştera Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla.

O amintire de neuitat a rămas pentru copii întâlnirea şi învăţăturile binecunoscuţilor păstori ai Bisericii Ortodoxe Române, Stareţ Arhimandrit Iustin Pârvu de la Petru-Vodă şi Arhimandrit Arsenie Papacioc de la Techirghiol.

Au admirat şi frumuseţea reliefului ţării: regiunile muntoase împădurite cu brazi, munţii înalţi, Lacul Roşu, Cheile Bicazului, litoralul Mării Negre. Au vizitat mormintele marilor personalităţi ale neamului, oameni de cultură, politică şi credinţă. Au vizitat mânăstiri în incinta cărora odihnesc osemintele voievozilor români: la Mânăstirea „Trei Ierarhi”, Iaşi – Domnitorul Vasile Lupu, D. Cantemir, Alexandru Ioan Cuza; la Mânăstirea Putna – Sfântul Voievod Ştefan cel Mare; la Mânăstirea Bistriţa – Alexandru cel Bun.

Copiii s-au prezentat cu concerte de muzică patriotică şi duhovnicească:

- pe 2 iulie 2005, la Sfânta Mânăstire Putna, cu ocazia serbării a 501 ani de la trecerea la Domnul a Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscop de Suceava. Copiii au fost invitaţi la Palatul Arhiepiscopal Suceava, unde li s-au oferit cadouri – cărţi valoroase româneşti – şi un prânz cu bucate tradiţionale.

- în 2007, la Constanţa, la Palatul Arhiepiscopal, în prezenţa Î.P. Teodosie, copiii s-au prezentat cu un program de cântece duhovniceşti şi patriotice, multe închinate Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.

- s-au  prezentat cu fragmente din programul muzical în mânăstirile vizitate mai sus menţionate.

În vacanţa de vară a anului 2007, 2008, 2009 graţie suportului Consiliului raional Căușeni (președintele raionului Ion Ciontoloi) şi bunăvoinţei Arhiepiscopiei Tomisului şi ale Consiliului Judeţean Constanţa, prin străduința dnei Liliana Vasiliev din or. Constanța un grup de 90 de copii şi-au petrecut vacanţa pe litoralul Mării Negre. Copiii s-au bucurat de o grijă deosebită din partea Înaltului Teodosie şi a autorităţilor judeţene, fiindu-le asigurată cazarea, masa, transportul de la vamă, precum şi asistenţă medicală.

În perioada de odihnă, copiii au avut bucuria să viziteze cele mai renumite locuri ale oraşului Constanţa: Aquamagic – caruselul pe apă, Delfinariul, Planetariul, Acvariul, Grădina Zoologică. Au făcut plimbări cu telegondole, cu autocarul supraetajat. De nenumărate ori, copiii au mers în plimbare la Mangalia, Mamaia şi îndeosebi în satul de vacanţă – locul cel mai preferat al copiilor, cu divertisment pentru toate vârstele. Au vizitat muzeele şi monumentele oraşului: Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Marinei Române, Muzeul Etnografic. Documentele, obiectele, lucrurile vechi au fost pentru copii mărturii vii ale istoriei poporului român integru.

Copiii au asistat si la câteva spectacole de muzică populară românească: în cinstea poetului Ovidiu - organizat de Î.P. Teodosie; în cinstea zilelor Marinei Române.

În Ucraina, copiii au avut posibilitatea de a vizita mănăstirile din Kiev, Poceaev și Odesa, au făcut cunoștință cu viețile sfinților, s-au închinat la sfintele moaște și icoane făcătoare de minuni.

Ce poate fi mai util şi mai frumos transmis către sufletul copilului decât imaginile supreme ale binelui, cinstei şi purităţii reprezentate de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care le porunceşte creştinilor să dea copiilor educaţie spirituală din cea mai fragedă vârstă: „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, ca a unora ca aceştia este împărăţia cerurilor“ (Matei 19, 14)... 

Vârsta copilăriei reprezintă terenul cel mai bun pentru a semăna Cuvântul lui Dumnezeu, deoarece este un teren curat. Este vârsta la care orice rugăciune mică este trăită, prinde viaţă pe buzele curate ale micuţilor creştini.

Gândurile copiilor referitoare la activităţile desfăşurate în cadrul Şcolii Duminicale

Afteni Alina, clasa a IX-a, Tănătari

Eu frecventez Şcoala Duminicală pentru a-mi îmbuna sufletul şi a afla adevărata credinţă, pentru a afla istoria şi valorile neamului.

La Şcoala Duminicală îmi place ora de religie, ora în care pot afla multe despre unii sfinţi, viaţa lor. Aceste cursuri ne vor ajuta în viitor în viaţa noastră, ne ajută sufleteşte.” 

Luca Adriana, clasa a XI-a, Hagimus

În viaţa noastră avem multe greutăţi, sper că aceste cursuri mă vor ajuta.

Hoitu Mihaela, clasa a IX-a, Tighina (Transnistria)

„Motivul meu pentru care frecventez Şcoala Duhovnicească Duminicală este simplu, eu doresc să fiu mai aproape de Dumnezeu şi să cunosc mai mult despre bogăţiile spirituale ale neamului.”

Andrianu Diana, clasa a IX-a, Gâsca (Transnistria)

„Amintirile mele sunt foarte frumoase, pline de bucurie şi foarte, foarte dulci.”

Bumbu Ana, clasa a IX-a, Hagimus

Aduc mulţumiri din inimă Părintelui Andrei, Maicii Stareţe, şoferului care ne aduce şi ne duce acasă şi tuturor măicuţelor care au răbdare şi ne învaţă pe noi.

Năfrămiţă Octavian, clasa a X-a, Hagimus

Sunt mulţumit foarte mult deoarece în acest loc am fost învăţat şi învăţ lucruri care educă în mine un adevărat creştin, un patriot care va fi folositor societăţii. La această mănăstire am realizat că există o altă lume, în care nu mai este nici o invidie, ură, durere; este doar frumuseţe, dragoste, rugăciune care ne întăreşte.

Mihailov Elena, clasa a VII-a, Tănătari

Aici mi-a plăcut totul. Nu ştiu ce lucru mai frumos este decât să frecventez şcoala şi să înveţi multe lucruri sfinte.

Podgornîi Daniel, clasa a VIII-a, Ursoaia

Mie îmi place totul. Eu vreau să mulţimesc că avem transport şi venim gratis şi ne lumină mintea, cunoaştem mai desfăşurat diferite lucruri. Îmi place că am fost în România, acolo am văzut foarte umlte lucruri ce nu le-am văzut.

Golub Irina, clasa a XI-a, Tănătari

Eu aici am învăţat cum să spun o rugăciune, să cânt un cântec, cum să ne comportăm cu cei din jur.