Înălțarea Sfintei Cruci

Înălțarea Sf.Cruci, sărbătorită pe 14/27 septembrie, este cea mai veche şi mai importantă dintre sărbătorile ortodoxe închinate cinstirii Sfintei Cruci și ne  aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota. În această zi sărbătorim de fapt amintirea a două evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci:

Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul (de către Sfânta Elena mama împăratului Constantin cel Mare) şi înălţarea ei solemnă în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în anul 335;

Aducerea sau întoarcerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni, la anul 629, pe timpul împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.

Spre deosebire de alte sărbători, Înălţarea Sfintei Cruci este marcată prin post aspru, în amintirea patimilor și răstignirii Mântuitorului Iisus Hristos.

Troparul

Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvintează moştenirea Ta; biruinţa binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte şi cu Crucea Ta păzeşte pe poporul Tău.

Condacul

Cel ce Te-ai înalţat pe Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou, numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pe credinciosul nostru popor, dăruindu-i lui biruinţa asupra potrivnicilor, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă.